Peperomia Hope

Deze ogenschijnlijke vetplant houdt je voor de gek. Want dit vrolijke hangplantje houdt in tegenstelling tot een echte vetplant van flink wat vocht. Zij komt van oorsprong uit Zuid-Amerika en leefde daar met duizenden soort genoten in tropische bossen.

Een paar van die soortgenoten zijn in Nederland te koop en zijn populair omdat ze zo lekker compact zijn en in kleine potjes kunnen waar ze hun gezellige bungelende slierten los kunnen laten zwieren.

De beste plek voor mijn Peperomia Hope

Peperomia houdt van licht maar niet teveel zonlicht want daar gaan de blaadjes niet lekker op. Dan verschroeien ze of worden ze wat valer van kleur en blijft er weinig over van die gezellige groene slierten. Zoek een plekje waar ze het niet kouder krijgt dan 12 graden, ze komt immers uit 'n warm gebied.

Een Peperomia Hope water geven

De ene Peperomia is de andere niet. Dit plantje vind het fijn als de grond waar zij in staat niet kurk droog wordt. Als de grond op de bovenkant een beetje begint op te drogen is het tijd voor wat water. In de zomer komt dat neer op ongeveer één keer per week water geven en in de winter minder vaak omdat de grond dan langer vochtig blijft.

Je kan hiervoor zorgen door hydrokorrels onderin de pot te doen, met lekker losse potgrond. Je kan de grond wat losser maken door gewone potgrond te mengen met wat zand. Uiteraard een gat in de onderkant van de pot, zodat het water weg kan en ze niet met haar voeten in het water blijft staan. Dat vind peperomia niet zo plezierig namelijk. Aan de andere kant, als zij te weinig water krijgt verliest ze blaadjes. Belangrijk dus om een goede middenweg te vinden.

In de zomer en lente vind ze het wel lekker af en toe een klein beetje te eten, gewone plantenvoeding is daarvoor geschikt. Geef niet teveel voeding maar volg de verpakking van de voeding.

Peperomia Hope stekken

Je kan dit plantje stekken door een stuk van een stengel te gebruiken:

  • Knip met een scherpe schone schaar in de lente een jonge scheut af van 10 tot 15 cm. Haal de onderste blaadjes van de stengel af en hang dat deel in het water.
  • Net als haar moeder houdt zij van licht maar geen felle zon. Dus zet haar op een goede plek, wellicht zelfs naast de moederplant.
  • Verschoon regelmatig het water.
  • Als je worteltjes ziet verschijnen ben je goed bezig. Wacht tot de worteltjes minimaal 1 a 2 cm zijn en stop ze dan in de grond. Vanaf dat moment kun je haar op dezelfde manier behandelen als haar moeder.

Een andere manier om de Peperomia Hope te stekken is als volgt:

  • Knip met schone schaar een mooi jong blaadje af.
  • Knip het blaadje horizontaal doormidden.
  • Gebruik een potje met lekkere vochtig gemaakte potgrond
  • Maak in die potgrond met een mes een sneetje waar het blaadje precies rechtop in kan staan.
  • Zet je stekje er in en druk de grond goed aan.
  • Doe een grote doorzichtige plastic zak om het potje en stekje zodat het lekker vochtig wordt daarbinnen en laat haar op een plek staan die licht is maar niet in de felle zon. Doe af en toe de zak een tijdje open zodat het niet gaat schimmelen daarbinnen.
  • Na een paar weken krijgt het stekje worteltjes waarna er nieuwe stekjes kunnen ontstaan. Je kan checken of er worteltjes zijn gekomen door zachtjes aan het blaadje te trekken waardoor je voelt of er weerstand is of niet.
  • Wil je je kans op slagen vergroten doe het dan meteen met een paar blaadjes tegelijk in verschillende potjes. Ze kunnen wel samen in 1 zak. 

    Laat een reactie achter

    Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd