Calathea

Een van de planten in het stekjesabonnement is de Calathea Roseopicta. De plant is een echte dramaqueen. Dat zijn eigenlijk alle Calathea’s. Ze houden niet van tocht, willen graag vaak gesproeid worden, maar de bloemen willen dat dan weer niet. Áls zij al bloeit… De Calathea is relatief gevoelig voor ziekten en beestjes en ga zo maar door. De bladeren alleen… die zijn zoooo mooi.

calathea stekje online kopen  

De beste plek voor mijn Calathea

De meeste Calathea’s houden niet van direct zonlicht. Deze Calathea houdt er in ieder geval niet van. Ik adviseer deze plant vaak in een hoek van de kamer te zetten waar je verder niet zoveel te zoeken hebt, maar waar zij niet direct naast een raam of deur staat. Zij houdt namelijk niet van tocht, dus in een relatief licht hoekje, zonder direct zonlicht is deze plant op haar best.

Calathea water geven

Geef de plant liever twee keer per week een beetje water dan in een keer een heleboel. Ze houdt van een hoge luchtvochtigheid, maar houdt er niet van om tijden lang in een plas met water te staan.

De beste manier van water geven voor dit plantje is wanneer je haar een half uurtje in een bak met water laat staan. Dan drinkt de plant zoveel als ze nodig heeft en zet je haar daarna weer terug in de pot. Je kan het goed zien wanneer de plant te weinig water heeft. De bladeren gaan dan krullen (al kan dit ook van de tocht komen). Ook gaan de bladeren niet meer omhoog wanneer de plant te weinig water heeft. Dus dan weet je dat je haar van wat water zult moeten voorzien. 

online stekjes kopen

Calathea stekken

De Calathea kun je het beste stekken in de lente wanneer je dit plantje toch verpot. Doe dit in een potje met een gat in onderkant zodat het water eruit kan. 
1. Trek heel zachtjes de Calathea uit de grond en schud de aarde van de wortels af. 
2. Als het goed is zijn de bosjes van de wortels hierdoor los van elkaar gekomen, zo niet; haal dan de knoopjes los met de hand of een gedesinfecteerde schaar. 
3. De verschillende bosjes kun je in verschillende potjes zetten waar zij weer zullen uitgroeien. 

Verder goed om te weten:

 

  • De plant is niet giftig voor katten
  • De plant danst. 's Ochtends gaat zij open, laat dan haar prachtige bladeren zien en wanneer het donker wordt ‘klapt’ het plantje dicht.
  • Verpotten kan het beste in de lente. 


Bij Plantenwinkel Salie in Leiden zit de Calathea eigenlijk meestal in het assortiment. 

 

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd