Hoya Wayetii

Hoya Wayetii is een plant uit de maagdenpalmfamilie. Meestal zijn ze niet te krijgen in het eerste beste tuincentrum. Daarom extra speciaal dat ze hier in ons stekjesabonnement te krijgen is. Het is een klein hangplantje met ovaalvormige blaadjes en in de bloei komen er paarse bloemetjes aan. Van oorsprong komt zij uit Azië en Australië. Zij een poos geleden naar Europa gehaald vanwege de schoonheid van dit plantje en kan ook de meest prachtige bloemetjes krijgen.

De beste plaats voor de Hoya Wayetii

Dit mooie plantje heeft veel licht nodig maar let op; geen direct zonlicht! Zoek dus een mooi licht plekje maar vermijd een plekje bij het raam. Dit kan ervoor zorgen dat de blaadjes van het plantje verbranden en dat zal haar geen goed doen. Er zijn verschillende soorten van dit plantje. Degene met de lichtste bladeren heeft het meeste licht nodig en die met de donkerste het minste licht (en alles daar tussen in spreekt voor zich). 

online stekjes kopen

Hoya Wayetii water geven

Dit plantje is erg kieskeurig, geef haar nooit teveel water want dan gaat ze dood en dat begint zichtbaar te worden doordat er dan gele bladeren ontstaan. Te weinig is ook niet goed want dan droogt ze uit. Als de grond een beetje droog begint te worden dan weet je dat ze een beetje water moet krijgen. Zorg er ook voor dat ze niet in een keer teveel water krijgt, dan verdrinkt ze. En dat het water goed weg kan, dit kan je organiseren door een pot te gebruiken met een gat onderin zodat het water weg kan. Na een tijdje kom je er wel achter wat precies goed werkt voor jouw plantje. 

Zo nu en dan sproeien is goed voor dit plantje. Het doet haar herinneren aan het vochtige klimaat waar haar voorouders van oorsprong vandaan kwamen. 

Een Hoya Wayetii stekken

Het is voor dit plantje goed om af en toe gesnoeid te worden. Eens in de zoveel tijd een beetje bij punten en daarbij niet te veel in één klap maar gewoon elke keer een klein beetje. Met de gesnoeide stukken kan je stekken;

  • Snij of knip met een schoon mes of schaar zo’n 10 cm van een stengel af en verwijder hiervan de onderste bladeren.
  • Steek het kale stuk stengel in de grond of in het water en wacht een maandje.
  • Als het plantje wortels krijgt in het water zie je ze vanzelf en kan je haar overplaatsen naar een potje met potgrond er in.
  • Als je haar in de aarde hebt gezet, geef haar dan zo nu en dan wat water en wacht tot zij wat steviger wordt en begint te groeien. 

Verder goed om te weten

  • Om goed te kunnen bloeien heeft dit plantje elke 2 weken planten voeding nodig. Geef per keer niet teveel maar wel genoeg zodat het plantje genoeg energie heeft om haar bloemen te laten bloeien. 
  • Snoei de uitgebloeide bloemen niet! Die kunnen weer opnieuw gaan bloeien namelijk. De dode/ droge blaadjes kun je wel gewoon weghalen. 
  • Dit schitterende plantje is erg giftig dus hang haar hoog genoeg zodat huisdieren en kinderen er niet bij kunnen.
  • Eigenlijk is dit plantje een klimplant van oorsprong maar wij westerlingen hebben een hangplant hype bedacht waardoor we dit plantje lekker laten bungelen in ons hippe interieur.

Bij Plantenwinkel Salie in Leiden zit de Hoya Wayetti eigenlijk standaard in het assortiment. Mocht je zeker willen weten of het stekje verkrijgbaar is? Check het dan even via instagram.

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd