Fittonia

Dit plantje uit de Acanthus familie komt van oorsprong uit Zuid-Amerika, noord Brazilië, Peru en alles daar tussen in. Je hebt ze met verschillende kleuren nerven zoals zilver, roze, groene of witte en over die laatste hebben we het nu. 

Dit plantje wordt ook wel het mozaïekplantje genoemd wat wel te begrijpen is als je haar mooie blaadjes ziet. 

De beste plek voor mijn Fittonia

Dit plantje vind het fijn als de lucht een beetje vochtig is. Daarom wordt ze vaak gebruikt in een terrarium of houden mensen haar in de badkamer. Mocht dat niet in de lijn der mogelijkheden liggen word aangeraden haar dagelijks te benevelen met je plantenspuitje. Al is dit geen must.

De Fittonia groeit van oorsprong op de grond onder allerlei andere planten, waardoor zij dus niet gewend is aan fel zonlicht. Wel vind ze het fijn als het licht is; zo fijn zelfs dat ze naar het licht toe groeit. Af en toe draaien houdt haar een beetje gelijkmatig maar als je houdt van een beetje leven in de brouwerij is het ook leuk haar één kant op te laten groeien. Aangeraden wordt wel om haar echt in het licht te zetten omdat anders de gekleurde nerven kunnen vervagen. 

Fittonia water geven 

Als je Fittonia niet in een terrarium staat, is het van belang om dit plantje zelf te bevochtigen. In een terrarium hoef je geen water te geven, want als het goed is regelt dat systeempje zich zelf. 

Staat zij in een ‘gewone’ kamer dan wordt zij graag dagelijks besproeid en kun je aan de aarde voelen of zij al toe is aan een slokje water. De grond mag echter niet te nat worden, want ze krijgt al heel gauw wortel rot. Ook als zij te droog staat, zal zij het ook zwaar krijgen. Haar bladeren worden dan te droog en kunnen kapot gaan. De kunst is dus een gulden midden weg te vinden, of een mooi terrarium te organiseren. 

stekjes online kopen

Fittonia stekken

Doe dit in het voorjaar en combineer het met als je toch aan het snoeien bent. 

Je kan op twee manieren dit plantje stekken; 

Knip ofwel
a. een mooi groot blad af, of
b. snij een stengel af met tenminste 5 bladeren.

Hang a. het blad tot halverwege het blad in een glas met water of haal van b. de stengel, de onderste blaadjes en hang de stengel in het water. 

Wacht een dag of tien en als je ziet dat er kleine worteltjes ontstaan verplaats haar naar een bakje aarde alwaar je haar hetzelfde zult behandelen als haar moeder. 

Mocht je nou zin hebben in een creatieve actie: stek Fittonia dan in de aarde. 

Dit doe je hetzelfde als wanneer je een stengel stekt op water, alleen dan stop je haar in de grond. Zorg er dan voor dat het onderste blaadjes de aarde niet raken. Doe een plastic zakje om het potje en de plant waardoor je een soort van je eigen terrarium creëert en wacht minstens een dag of 10 om te zien of je experiment werkt. 

Verder goed om te weten 

  • Voor de juiste drainage kun je hydrokorrels onder in de pot gebruiken zodat het water goed door kan lopen. En zet haar in een pot met zo’n gat onderin. 
  • Fittonia houdt niet van schommelingen in temperatuur dus zorg ervoor dat ze niet op de tocht staat. Ze gaat het beste op temperaturen boven de 18 graden maar vanaf 10 graden zal ze het ook overleven. 
  • Door 2x per week dit plantje voeding te geven houd je haar nerven mooier zichtbaar en blijft ze langer in leven. Maar wij zweren bij de plantenvoeding van soilsisters.
  • Snoeien is eigenlijk hetzelfde als het bijpunten wat je bij de kapper weleens bij jezelf laat doen. Of laat haar lekker woekeren dan is er meer plant om van te houden en zal je nog meer aan haar verslingerd raken. 

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd